Zámek Loučeň

09.04.2014 10:13

Zámek Loučeň je romantickou barokní památkou s původními interiéry. Obklopuje ho rozlehlý anglický park, který před nedávnem obohatil jeden celoevropský unikát - totiž soubor 11 labyrintů a bludišť.Zámek nabízí prohlídky zásadně s kostýmovanou postavou, speciální dětské či čokoládové prohlídky, ale i pikniky v zámeckém parku a soutěže a programy o zámeckých slavnostech pořádaných vždy první sobotu v měsíci.

Zámek Loučeň je ideálním místem odpočinku pro cestovatele za poučením, zábavou, ale i romantikou.
Zámeckými komnatami Vás neprovede obyčejný průvodce, ale kostýmovaný komorník Jeho Jasnosti, případně samotný kníže, či kněžna. Dozvíte se tak nikoli suchá fakta plná nezáživných letopočtů a nic neříkajících jmen, ale atraktivní příběhy života na zámku zhruba před sto lety. Kromě standardních kostýmovaných prohlídek nabízíme také zážitky z prohlídek jinde nevídaných: seznámit se s esteticky působivými historickými interiéry zámku se totiž můžete třeba při čokoládové prohlídce, tajemné prohlídce s Bílou paní, nebo projít zámek od přízemí až doslova po střechu objednáním velkého okruhu. Pokud chcete, aby si z výletu na zámek odnesly nevšední zážitek především Vaši báječní zlobilové, pak výlet načasujte tak, abyste s nimi mohli absolvovat dětskou prohlídku, která je vhodné už pro tříleté výletníky.

Až Vás komorník vyprovodí k východu, určitě si nenecháte ujít labyrintárium v zámeckém parku. Soubor jedenácti zcela rozličných zahradních labyrintů a bludišť je velkou atrakcí, která nás odlišuje od ostatních evropských hradů a zámků.

Romantici věnují pozornost především zámeckému parku a jeho exotickým dřevinám, mezi nimiž vyniká chráněný liliovník tulipánokvětý, strom původem ze Severní Ameriky, jehož loučeňský exemplář je starý asi 170 let a vždy na přelomu května a června se obsypává nádhernými sytě žlutými květy. Takový piknik pod staletými buky, či romanticky vykotlaným, stále statným dubem topolovitého vzrůstu chutná obzvlášť znamenitě - piknikové koše plné dobrot zakoupíte pochopitelně u nás. A ještě Vám navrch zapůjčíme deku. Pokud sami sebe řadíte mezi romantiky, možná se zdržíte i přes noc a využijete pohádkového komfortu hrázděného Domečku knížete Alexandra, kde Vás nebude nikdo rušit, nebo dobových apartmánů přímo v budově zámku, případně Zámeckého hotelu Maxmilán v někdejším panském (úřednickém) domě.

Každou první sobotu v měsíci pro Vás připravujeme velké zámecké slavnosti.

www.zamekloucen.cz